Seamless: the digital in design.
Museum of Architecture and Design,
Ljubljana, Slovenia.
19th September – 3rd November 2013.

Brezšivno: digitalno v oblikovanju.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje,
Ljubljana, Slovenija.
19. september – 3. november 2013.

Participants/ Sodelujoči.
Louise Adkins
Kirsteen Aubrey
Mark Beecroft
Keith Brown
Fabrizio Cocchiarella (+ Emma Hayward)
David Crow
Vanessa Cuthbert
Joe Duffy
Michael Eden
Jon Hannan (+ Robert George)
Steve Hawley
Toby Heys (+ Robert Saucier & Oliver Blank)
Saoirse Higgins
Jonathan Hitchen
Nigel Hurlstone
Hilary Judd
Alice Kettle (+ Huw Wahl)
Amanda Langdown
Jane McKeating
Joe McCullagh
Monomatic (+ Nick Rothwell)
Sally Morfill
CJ O’Neill
Alex Russell
Ulysses Sengupta
Annie Shaw

Associate Dean Research.
Professor Steve Hawley has been working with film and video since 1981, and his work has been shown at video festivals and broadcast worldwide since then.
His tape Trout Descending A Staircase 1990, commissioned by BBC2 TV was awarded a German VideoArt prize in 1994 and in 1995 his experimental documentary on artificial languages (made with Tony Steyger) and commissioned by the Arts Council was broadcast on Channel 4 TV.
More recently his work has looked at new forms of narrative, in such works as Love Under Mercury, his first film for the cinema, which won a prize at the Ann Arbor film festival, and Amen ICA Cinema 2002, a palindromic video which won the prize for most original video at the Vancouver Videopoem festival.
His current work explores issues around the impact of new technologies on narrative. Yarn 2011, uses the DVD medium to create a never ending story, and Actor 2011 makes film without a camera by putting the performer in a motion capture suit. Manchester Time Machine 2012 made with the North West Film Archive is the first ever iPhone app to combine archive film footage and GPS.

Yarn.
Yarn is a digital, generative narrative that goes on forever (almost) without repeating. It depends on the capacity of the DVD medium to be programmes to play scenes at random and with a random soundtrack – the voiceover is a programmed computer voice, and the whole is a kind of filmmaking machine.
It is an adaptation of a novel by French nouveau romancier Michel Butor, who cam to Manchester in 1952 and wrote a novel about a fictionalised version of the city, called Bleston in the novel;. In its strange elliptical style, it seems to prefigure experimental computer narratives, before the computer.
The film comes from 1950s films of Manchester bus and fire brigade training films and the script is written by Steve Hawley. Yarn continues like 1001 Nights, telling endless stories without ever getting to a conclusion.
Steve Hawley

Prodekan oddelka za raziskave.
Steve Hawley že vse od leta 1981 deluje na področju filma in videa. Njegova dela so bila prikazana na številnih videofestivalih in predvajana po vsem svetu. Njegov videofilm Postrv, ki se spušča po stopnišču (1990), ki ga je naročila televizija BBC2, je leta 1994 prejel nemško nagrado videoart. Leta 1995 je (skupaj s Tonyjem Steygerjem) posnel eksperimentalni dokumentarni film o umetnih jezikih, ki ga je naročil Arts Council, predvajala pa ga je televizijska postaja Channel 4.
V zadnjem času se Hawley v filmih, kot sta Love Under Mercury in Amen ICA Cinema, osredotoča na nove oblike pripovedovanja. Prvi je osvojil nagrado na filmskem festivalu Ann Arbor in je Hawleyjev prvi film, narejen za kinematografe. Amen ICA Cinema iz leta 2002 pa je palindromni video, ki je prejel nagrado za najizvirnejši video na festivalu Videopoem v Vancouvru.
V svojem trenutnem delu raziskuje vprašanja vpliva novih tehnologij na tehnike pripovedovanja. V filmu Preja (2011) uporablja DVD-medij za ustvarjanje neskončne zgodbe, film Igralec (2011) pa je narejen brez filmske kamere. Igralec je tu oblečen v obleko za zajem podatkov o gibanju (»motion capture suit«). Manchester Time Machine (2012) je prva aplikacija za iPhone, ki združuje arhivske filmske posnetke iz arhiva severozahoda Velike Britanije (North West Film Archive) in GPS.

Preja.
Preja je digitalna generativna pripoved, ki teče v nedogled (skoraj) brez ponavljanja. Odvisna je od sposobnosti programiranega DVD-medija, da prikazuje prizore zgolj po naključju z naključno glasbo – računalniško programiran je tudi pripovedovalčev glas in s tem je celota neke vrste stroj za ustvarjanje filma.
Ta film je priredba romana francoskega predstavnika novega romana Michela Butorja, ki je leta 1952 prišel v Manchester in napisal roman o izmišljeni različici mesta, ki se v romanu imenuje Bleston. Zaradi nenavadnega eliptičnega sloga se zdi, da ta roman najavlja eksperimentalno računalniško pripovedovanje še pred izumom računalnika. Glavna vsebina filma so arhivski filmi iz petdesetih let, ki so jih posneli v Manchestru z namenom, da bi izšolali tamkajšnje gasilce in voznike avtobusov; scenarij je napisal Hawley sam. Preja se nadaljuje kot Šeherezadina pripoved iz Tisoč in ene noči in pripoveduje zgodbe, ki se nikoli ne končajo.

s.hawley@mmu.ac.uk
stevehawley.info